Käsin leivotun maistaa

Aamuyöllä kahden aikaan leipomoidemme valot syttyvät Naantalissa ja Raisiossa. Naantalin leipomo on avattu jo vuonna 1989 Aurinkotien varteen. Tällöin Tapio Kirjonen leipoi aamulla, myi tuotteet kahvilan puolella ja asui vielä yläkerrassa. Leipomon rakentamisen jäljiltä täällä toiminnasta vastaa Sami, entinen kirvesmies, nykyinen tuotantopäällikkö.

Tänä päivänä Naantalissa leivotaan kaikki kahvileivät ja pikkusuolaiset: munkit, pullat, wienerit, tortut, pasteijat, pikkupizzat, pikkuleivät jne. Harva enää leipoo käsin – ”Me leivomme”, tuumaa leipurimme Jaana, joka on erityisen ylpeä Aurinkoisen käsityöstä. Jaanakin on leiponut meillä jo yli 20 vuotta. Uusia tuulia ovat tuoneet mm. Riku, Markus ja Frida.

Leipurimme mittaavat taikinoiden ainekset, leipovat tuotteet käsin, laittavat nostatuskaappiin ja lopulta uuniin. Leipomon tuoksut ovat aamullakin vielä huikean hyvät, kun kaikki vastapaistettu jäähtyy uunipinnoissa! Sen jälkeen Aurinkoisen omat autonkuljettajat ottavat uunituoreet herkut kyytiin ja vievät lämpimäiset suoraan kahviloihin nälkäisien aamukahvittelijoiden iloksi.

Raisiossa Myllyn kauppakeskuksen vieressä paistuvat käsin leivotut leivät – suuri kiviarinauuni kun ei mahtunut Naantalin leipomoon. Esimerkiksi supersuositun ranskalaisen maalaisleivän salaisuus on siinä, että ruisraskijuureen tehty taikina painetaan alas käsipelillä monta kertaa. Näin leipään saadaan luotua erinomainen sitko. Sitten leipurimme Janne tai Niklas, molemmat pitkän linjan Aurinkoisia, siirtää leivät kiviarinauuniin paistumaan. Uunin paisto-ominaisuudet ovat leivälle parhaat mahdolliset, joten kuoresta tulee erityisen rapea, eikä leipä kuivu paiston aikana. Ruisleipämme juuri puolestaan on perimätiedon mukaan matkannut tänne aikoinaan jo evakkoreen mukana.

Tuoreus on laatua

Laatu on myös terveellisyyttä. Meillä ei käytä ns. rakenteenparantajia, entsyymejä tai muita kommervenkkeja, jotta tuote säilyisi pidempään. Käytämme vai puhtaita leivonnan perusraaka-aineita: vettä ja jauhoja ynnä muita aitoja ainesosia. Ei tuore leipä tai pulla säily viikkoa tai pidempään perinteisin konstein, eikä sen kuulukaan. Siksi meillä tehdään aina tuoretta, ja esimerkiksi leivän säilyvyyttä parantaa käsityöllä aikaiseksi saatu sitko ja juuri oikeanlainen kiviarinauuni paistoon tarkoitettuna.