Kahvilla on väliä
Karkeasti voidaan yleistää, että maailmassa juodaan kahdenlaista kahvia – teollista bulkkikahvia ja laadultaan erikoiskahviksi luokiteltua kahvia. Teollista bulkkikahvia ostetaan pörssifutuureina isoissa erissä ja se on usein sekoitus erilaisia kahveja eri tuottajamaista ja sen maussa ei ole mitään tunnistettavia piirteitä. Kahvien tarkka alkuperä ei pääsääntöisesti ole tiedossa. Tehotuotannon yksi ongelma on siinä, että se köyhdyttää hyvin nopeasti maaperän, jolloin sitä joudutaan keinotekoisesti ravitsemaan. Malli ei ole kestävä ympäristön eikä kahvituottajan toimeentulon kannalta.
Erikoiskahviksi* luokiteltu kahvi ostetaan suoraan tuottajilta ja osuuskunnilta. Toki vaikka puhutaankin suoraan ostamisesta, niin yleensä toimitusketjussa on kuitenkin mukana rahoitukseen, logistiikkaan ja myyntiin liittyviä toimijoita. Oleellista on, että ketjussa on mukana vain siihen jotain lisäarvoa tuovia välikäsiä.
* Kansainvälinen kahvijärjestö SCA on luonut 100 pisteen laatuasteikon, jossa kaikki kahvit, jotka saavat vähintään 80 pistettä luokitellaan erikoiskahveiksi (engl. Specialty coffee). Saavuttaakseen 80 pistettä tai enemmän kahvista on löydyttävä tiettyjä ominaisuuksia ja mitä puhtaampia ja moniulotteisempia makuja ja aromeja kahvista löytyy, niin sitä korkeamman pistemäärän kahvi saa.
Makuhan on luonnollisesti jokseenkin subjektiivinen asia, mutta silti ero ”paremman” ja ”huonomman” kahvin välillä on juurikin se maku. Erikoiskahvit ovat makeampia ja puhtaampia riippumatta siitä, että pidätkö tummemmista vai vaaleammista kahveista. Kahvipapujen laatua voi tarkastella myös silmämääräisesti ja tietyt asiat yleensä indikoivat myös laadusta. Laadukas kahvi koostuu kokonaisista, keskenään suunnilleen saman kokoisista pavuista, joiden väri on tasainen ja yhteneväinen.
Erikoiskahvit ostetaan aina erinä tunnetuilta tuottajilta ja osuuskunnilta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että vastuullisuuteen niin ihmisten kuin ympäristönkin kannalta suhtaudutaan hieman eri näkökulmasta. Sosiaalinen vastuu on luonnollisesti paljon muutakin kuin riittävä korvaus tehdystä työstä, mutta viljelijöiden ja tuottajien elintaso on konkreettinen ja käytännönläheinen mittari. Erikoiskahvista puhuttaessa tuottajille maksetaan aina pörssihinnan mukaan määräytyvän perushinnan päälle tuleva laatulisä, joka on nostanut kahvituottajien ansiotasoa.
Kun tarkastellaan erikoiskahvia ympäristön kannalta vastuullisesti tuotettuna kahvina, niin voidaan yleistää, että laadukas kahvi kasvaa hyvinvoivassa maaperässä. Näin ollen voidaan sanoa, että ennen kuin kahvi luokitellaan erikoiskahviksi, niin kahvin matkalla taimesta kypsäksi marjaksi on täytynyt tapahtua paljon oikeita asioita, joista keskeisin on varmasti ympäristön hyvinvointi. Terve maaperä sitoo itseensä kosteutta, peltometsäviljely tarjoaa kahvin kaipaamaa varjoa ja suojaa kuivattavilta tuulilta ja monimuotoisuus tuo viljelmille tarvittavia hyönteisiä ja lintuja. Laadullisesti korkealuokkainen yksittäinen sato voi olla toki myös osittain sattuman kauppaa, mutta korkealaatuiset sadot vuosi toisensa jälkeen kertovat paljon sekä ihmisten ammattitaidosta että ympäristön hyvinvoinnista.
Kahvin tulevaisuus näyttää kaksijakoiselta. Ilmastokriisin lisäämät äärisäät kurittavat tehotuotettua kahvia, joka on erittäin haavoittuvainen sään vaihteluiden edessä. Tehotuotettu kahvi kasvaa yleensä helppokulkuisilla viljelysmailla kuten alangoilla, jotka kohtaavat herkemmin mm. kuivuutta ja jopa hallaa. Erikoiskahvi kasvaa useimmiten ylempänä vuorenrinteillä ja ylängöillä, jossa sään ääri-ilmiöiden vaikutukset jäävät usein pienemmiksi. Viljelijöiden ja tuottajien tietotaidon lisääntyessä erikoiskahvia tuotetaan koko ajan enemmän, joka on luonnollisesti loistava asia ympäristön ja ihmisten elintason kannalta. Vaikka erikoiskahvin osuus kaikesta kahvista kasvaakin, niin se on edelleen vain pieni osa maailman kokonaiskahvituotannosta.
Naantalin Aurinkoisen suodatinkahvi sekä espresso ovat molemmat laadultaan erikoiskahveja ja tulevat Johan & Nyströmin kahvipaahtimolta. Suodatinkahvi on osa Johan & Nyströmin Direct Trade -ohjelmaa, johon valitaan kumppaneiksi tuottajia, joiden kanssa on jo tehty pitkään yhteistyötä. Espresso on erikoiskahvi-laatunsa lisäksi myös Reilun kaupan ja luomusertifioitua. Kaikki Johan & Nyströmin kahvit paahdetaan biokaasulla ja kaikki tuotannon sähkö on vesivoimaa. Lisäksi kaikki paikalliskuljetukset ovat ilmastokompensoituja.